CÉLJAINK

CÉLJAINK

Az Új Borostánykő Út Egyesület küldetése az intermodális szállítás fejlesztésének terjesztése, valamint a bydgoszczi Logisztikai Csomópont részeinek fejlesztése. Különösen támogatjuk a Bydgoszcz – Emilianowo intermodális terminál építését. Részletes javaslatokat mutatunk be, amelyek a TEN-T közlekedési hálózat felülvizsgálatára irányulnak.

Letöltés KOMPENDIUM Új Borostyánkő Út Egyesület

BYDGOSZCZ ELISMERÉSÉRE A TEN-T KÖZÚTI TÖRZSHÁLÓZAT CSOMÓPONTJAKÉNT

Az 2013/1315 rendelet értelmében a bydgoszczi csomópont, komplex vasúti, közúti, légi csomópont státusszal rendelkezik. Arra törekszünk, hogy megkapjuk a törzshálózati státuszt, amely egy szárazföldi kikötői szereppel is bővülne.

 

A budapesti csomópont a Balti-Adria folyosón

Magyarország fővárosa, Budapest, a 2013/1315 rendelet szerint a TEN-T törzshálózat vasúti-szárazföldi-vízi- és légi csomópontja. Budapest az RFC7 TEN-T vasúti folyosón található, amit „keleti folyosóként” is hívnak, amely román és görög kikötőkön keresztül összeköti a német tengeri kikötőket a Földközi-tengerrel, az Égei-tengerrel és a Fekete-tengerrel. A budapesti csomópont jelentősége a kínai kormány által támogatott beruházás – a Budapest-Szarajevó gyorsvasút fejlesztésével is növekszik, amelynek célja a magyar főváros gyors összekapcsolása a kínai tőke által dominált görög Pireusz kikötővel.

A balti-adriai folyosó meghosszabbítása, ideértve RFC5 csomópontot is Budapesttől, Budapestnek is kedvező lenne, mert lehetővé tenné a lengyel kikötők felé történő nagyobb nyitást, ugyanakkor a lengyel logisztika számára is előnyös lenne. Lengyelország szempontjából, ez azért lenne fontos, mert jobb lenne a kapcsolata a pireuszi kikötővel, valamint a szárazföldi útvonalak Törökországon keresztül az ázsiai piacok felé vezetnek.

 

 

A 201-ES VASÚTHÁLÓZATI VONAL ELISMERÉSE A TEN-T TÖRZSHÁLÓZAT RÉSZEKÉNT

A 2013/1315 rendelet értelmében a 201. számú vasútvonal az átfogó hálózat része. Arra törekszünk, hogy a törzshálózat részévé váljunk.

 

AZ S-5 ÉS S-10 AUTÓUTAK ELISMERÉSE A TÖRZSHÁLÓZAT RÉSZEKÉNT

A 2013/1315 rendelet értelmében ezek az utak TEN-T átfogó hálózat részét képzik. Törekszünk arra, hogy megkapják a törzshálózati elem státuszát.

 

AZ E-40-ES VÍZI ÚTVONAL, VALAMINT A 18-AS ÉS 203-AS VASÚTI VONALAK BEVONÁSA A TEN-T HÁLÓZATBA

Az említett útvonalak a mai napig nem tartoznak a TEN-T hálózathoz.

HIREK

Petíció

Decemberben az Európai Bizottság további megbeszéléseket javasolt a TEN-T hálózat felülvizsgálata érdekében. Örömünkre szolgál, hogy a 201-es vasúti hálózati vonalat, ami Bydgoszczot a gdydniai kikötővel köti össze, a TEN-T törzshálózat elemeként ismerték el. Tudjuk, hogy ez egy fontos útvonal a Bydgoszczi Logisztikai Központ fejlesztéséhez, amely még egyelőre az átfogó hálózat részét képezi.

Sajnos az Európai Bizottság Bydgoszczot továbbra is az átfogó hálózat csomópontjaként ismeri el. Véleményünk szerint érvek szólnak amellett, hogy Bydgoszcz az átfogó törzshálózat részévé váljon, ezért egy petíciót nyújtunk be az Európai Parlamentnek (a TEN-T hálózat felülvizsgálata egy hosszabb megállapodási procedúra az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa között). A petíció szövegét a mellékletben tesszük elérhetővé.

Jelenleg aláírásokat gyűjtünk intézményektől és önkormányzatoktól. A petíció szövege és az aláírók aktuális listája angol nyelven elérhető a honlap alábbi pontján: Petíció

A petíció magyarázatából: A Bydgoszcz Emilianów-i intermodális terminál fejlesztési változatainak elemzése című dokumentumban, amely a varsói székhelyű Uniós Közlekedési Projektek Központja (CUPT) intézmény iránymutatása szerint készült el, a PKP SA érdemi felügyelete alatt, a Bydgoszcz-Emilianowo Intermodális Terminál átrakodási kalkulációt készített el, amely szerint 2030-ban 93.600 TEU és 2031-ben pedig 124.000 TEU lesz. 1 TEU körülbelül 12 tonnának felel meg, amit azt jelent, hogy 2030-ban, 1,1 millió tonna átrakodás lesz és 2031-ben, pedig közel 1,5 millió tonna. Ebből az elővigyázatos tanulmányból az következik, hogy az Emilianowban tervezett átrakodások meghaladják az 1,1 millió tonnát, miközben az Európai Bizottság elvárása a TEN-T-ben 800 ezer tonna. Egy évvel később ez a minimum majdnem a kétszeresére fog emelkedni.

Az egyesületről

Az Új Borostyánkő Út Egyesület 2020. december 22-én alakult meg. A bydgoszczi járási bíróság az alább nyilvántartási számot adta az egyesületnek: 0000891703

 

Religa Łukasz

az egyesület elnöke

l.religa@bursztynowyszlak.eu

Ćwiklińska RYCHLIK

az egyesület alelnöke

k.cwiklinska@bursztynowyszlak.eu

Pankowski Mirosław

az egyesület alelnöke

m.pankowski@bursztynowyszlak.eu